Магазин працює з 10:00 до 19:00

м. Ірпінь вул. Григорія Сковороди 17

Магазин працює з 10:00 до 19:00

м. Ірпінь вул. Григорія Сковороди 17

Магазин працює з 10:00 до 19:00

м. Ірпінь вул. Григорія Сковороди 17

Чиста джерельна вода: користь і властивості

Чиста джерельна вода: користь і властивості

Смак джерельної води дуже сильно відрізняється від тієї, яка тече з-під крана. Її видобувають з артезіанських свердловин, які знаходяться глибоко під землею. Крім смаку, вона також відрізняється кришталевою чистотою. Далі ми спробуємо розібратися в користі джерельної води, а також з'ясуємо, наскільки безпечно її використовувати в питних цілях без попереднього очищення. 

Чому вода з свердловин чиста

Кришталева чистота і прозорість води зі свердловин обумовлена декількома причинами:

  1. відсутністю забруднюючих речовин на глибині водоносних шарів (близько 10-20 метрів);
  2. природною очищенням при проходженні через шари гравію і піску.

Незважаючи на це, склад води з джерела відрізняється непостійністю, тому, перш ніж використовувати її в питних цілях, необхідно провести спеціальну діагностику якості.  

Користь джерельної води

Смакові якості і корисні властивості води з джерела багато в чому залежать від того, які земельні пласти вона проходить, перш ніж піднятися наверх.  Внаслідок цього вода з одного джерела зцілює хвороби серцево-судинної системи, з іншого – допомагає позбутися від регулярних головних болів та ін. незважаючи на те, що різні джерела по-різному впливають на організм, його системи та органи, джерельна вода у цілому має ряд корисних властивостей, серед яких:

  1. збагачення киснем;
  2. відсутність хлору, озону в складі;
  3. позбавлення багатьох хвороботворних бактерій і вірусів через низьку температуру.

Як перевірити якість джерельної води

Незважаючи на те, що вода, видобута з свердловин, відрізняється неперевершеним смаком і кришталевою чистотою, ризик змісту в ній шкідливих домішок і розчинених солей все ж таки присутня. Існує кілька простих способів перевірки якості джерельної води:

  1. за допомогою дзеркала;
  2. з використанням великої тари.

Перший спосіб припускає використання дзеркала, на яке потрібно капнути краплю води з джерела і дочекатися висихання. Сліди домішок на поверхні після висихання вказують на забрудненість води.

Другий спосіб більш точний, але він вимагає великої витрати води.  Для того щоб переконатися у високій якості води з джерела, необхідно наповнити 50-ти літрову ємність, поставити її на поверхню білого кольору (наприклад, білу папір або картон), після чого перевірити колір рідини на дні. Зелений відтінок води на білому тлі вказує на її низьку якість. Якщо через кілька днів до зеленого кольору приєднатися наліт і осад на дні, воду можна вважати непридатною для пиття без додаткової фільтрації.

Причини забруднення джерельної води

Не вся джерельна вода має цілющі властивості. У деяких випадках вона навіть може виявитися шкідливою для здоров'я, сприяючи розвитку серйозних захворювань. 

Високий ризик вмісту шкідливих речовин присутній тоді, коли джерело знаходиться поблизу звалищ, заводів і інших промислових підприємств.  Вони також можуть легко потрапити у воду, якщо водоносний шар знаходиться на малій глибині. При рясних атмосферних опадах, паводки шкідливі речовини з добрив опускаються в грунтові води. Велику небезпеку становлять нітрати. Поява солей азотної кислоти пов'язано з використанням шкідливих добрив в сільськогосподарській діяльності. 

Нітрати не чинять миттєвого впливу на людський організм. Вони мають властивість накопичуватися в ньому, сприяючи розвитку наступних проблем:

  1. каріозних зубів;
  2. збільшення щитовидної залози та її гіперфункції;
  3. порушень нервової системи;
  4. алергічних реакцій.

Методи очищення джерельної води

Очищення нітратів та інших небезпечних для здоров'я людини речовин з джерельної води вимагає застосування професійного обладнання і технологій, включаючи:

  1. проточні фільтри;
  2. фільтри зворотнього осмосу.

Вибір методу водоочищення залежить від якості і параметрів джерельної води, її подальшого застосування (для пиття або виробничих потреб). 

Проточні фільтри

Проточні фільтри – універсальні пристрої, які встановлюються на мийку або під неї. Вони ефективно очищають джерельну воду від токсичних металів і шкідливих домішок, які надходять в неглибокий водоносний шар зверху.

При виборі фільтра для очищення джерельної води важливо керуватися рядом факторів, одним із найголовніших серед яких є виробник. Затребуваною на вітчизняному ринку сьогодні є продукція двох компаній – Ecosoft і BWT. Фільтри виробництва Ecosoft представлені в широкому асортименті різновидів такими моделями, як:

  1. проточний фільтр;
  2. магістральний фільтр Ecosoft;
  3. фільтри-глечики.

Якість води, очищеної за допомогою фільтра Ecosoft, багато в чому залежить від своєчасного наповнення засипанням. Фільтруюча засипка Ecosoft ефективно використовується для глибокого очищення джерельної води від шкідливих домішок. З нею процес виконується в одну стадію. Результатом застосування фільтруючої засипки є очищена і пом'якшена вода. 

Фільтр для питної води BWT – сучасна і надійна установка, яка використовується для зниження жорсткості рідини і мікроочистки джерельної води. Продукція компанії BWT користується величезним попитом на вітчизняному ринку завдяки високій якості фільтруючих матеріалів, екологічності та простоті використання. 

Система зворотнього осмосу

Зворотній осмос видаляє більшість шкідливих домішок, органічних сполук, з якими не справляються інші фільтри. Очищена таким способом джерельна вода не містить солей, хвороботворних бактерій і вірусів. На виході ви отримуєте дистильовану воду, готову до вживання без потреби кип'ятіння. 

Довговічність системи зворотнього осмосу залежить від частоти заміни картриджа. Так, наприклад, картридж Ecosoft для фільтра необхідно міняти кожні 3-6 місяців. 

Незважаючи на те, що джерельна вода прозора і смачна, є ризик того, що вона містить шкідливі домішки, органічні та неорганічні сполуки, токсичні метали і солі, включаючи нітрати. У зв'язку з цим виникає необхідність в її очищенні із застосуванням проточних фільтрів і системи зворотнього осмосу. Лідерами з виробництва фільтрів на вітчизняному ринку є компанії Ecosoft і BTW. Фільтр для питної води Ecosoft забезпечує 3-5-ти ступінчасту очистку, роблячи ідеальною навіть саму забруднену воду.